lørdag 30. juli 2011

En langsommere debatt - Aftenpostens Debattsentral stengt!

En langsommere debatt - Aftenpostens Debattsentral stengt!

Kondolanser sendes herved til alle som er rammet av det forferdelige som skjedde 22. Juli 2011.

Statsminister Jens Stoltenberg holdt en flott tale 24. Juli i Oslo Domkirke, der han bl.a. sa følgende "Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet". Første reaksjon på dette er å være 100% enig, samtidig som en er 99% sikker på at ambisjonen ikke vil bli fulgt opp i praksis.

Nå begynner vi å ane hva vi har i vente. I Mai 2011 opplevde vi at forskning.no stengte for all åpen klimadebattdebatt. Et annet viktig forum for klimadebatt har vært Aftenpostens Debattsentral, selv med alle sine alvorlige feil, manipulasjoner som er vel dokumentert her på Fugl Føniks. I ly av terroraksjonen 22. Juli, har nå Aftenposten sett sitt snitt til å stenge hele Debattsentralen. Er det dette Stoltenberg mente med "mer åpenhet, mer demokrati?"

Leder for forskning.no er tidligere AKP'er Nina Kristiansen, hun stengte debatten på forskning.no under overskriften "En annen klimadebatt".

Redaktør for Aftenposten, er tidligere AKP'er Hilde Haugsgjerd, hun stengte debatten på Aftenpostens Debattsentral under overskriften "En langsommere debatt".

Er det noen likheter her?

Hvorfor opplever vi mindre åpenhet og mindre demokrati i mediene i samme øyeblikk som våre ledende politikere forteller oss at det motsatte skal skje?

Demokratiet kommer ikke fra politikere, det burde vi vite. Demokratiet kommer fra folket selv. I denne sammenhengen er det verd å peke på det nye forumet for klimadebatt som er etablert på http://klimaforskning.com/forum/ . Folket selv har sørget for den åpenheten og det demokratiet som Stoltenberg snakket om. La oss føre klimadebatten videre der!

21 kommentarer:

 1. De tragiske hendelsene har på en bisarr måte vært en redning for AD som i seinere tid har hatt store vanskeligheter med å håndtere moderering på sine forum, og da spesielt klimadebattene.

  SvarSlett
 2. Hei! Ja, der er jeg helt enig. For meg står det ganske klart at Aftenposten frykter informerte debattanter, og ønsker et meningsmonopol.

  AD-sensuren fra lenge før 22. Juli 2011, som er vel dokumentert her på Fugl Føniks, vitner om at hendelsene ble benyttet av Aftenposten som en "nyttig krise" til å oppnå noe man lenge hadde ønsket: Stramme inn på folk flests mulighet til å delta i åpen debatt.

  Jeg håper dog at Aftenposten vil oppdage at de har handlet overilet, debattene fortsetter i andre fora som f.eks. http://klimaforskning.com/forum/ , og Aftenposten blir bare enda mindre relevant for generell meningsbrytning enn den allerede er.

  SvarSlett
 3. Anbefaler linken til Ormetunge

  SvarSlett
 4. Nå er den også offisielt borte. Det komiske er at man stenger den dagen etter 22.7, lar det gå nøyaktig 4 måneder før man offentliggjør at den er borte.

  Så skylder man på tekniske problemer. Ja ja, andre klarer da det, så da ville jeg få inn folk som kan noe.

  det verste er at man inviterer folk til å debattere, men så har de den praksis at plutselig er en debatt stengt for kommentarer.

  http://www.aftenposten.no/meninger/article4181234.ece

  SvarSlett
 5. Ad min kommentar herover (samme anonyme), så ser vi nå at innlegg som kan kommenteres plutselig stenges etter 1 døgn...
  Altså må man sitte vakt for å kunne kommentere interessante ting der.

  Snakk om å gjøre narr av publikum, Aftenposten er virkelig medaljekandidater der!

  SvarSlett
 6. Hei anonym!

  Enig med deg, Aftenposten håner leserne.

  Anbefaler http://klimaforskning.com/forum/ dersom klimadebatten er det temaet du er interessert i!

  SvarSlett
 7. Nå etter en stund med den nye Debattformen på Aftenposten må jeg si...
  Debatt?
  Nei, det legges ikke opp til debatt, men til kommentarer så lenge Presteskapet i avisen vil det.
  Det er jo umulig å føre en intelligent debatt når det etter noens forgodtbefinnende bestemmes at det er "lukket for flere kommentarer".
  Dessuten er det nærmest umulig å finne fram der...

  Aftenposten er tilbake der den var den gangen man måtte få trykket alle innlegg.
  Hvordan?
  Jo - nå kan man ikke selv starte debatter, men Aftenposten bestemmer selv hva folk skal kunne kommentere. At man kan kommentere litt er den eneste forskjellen mot for 30 år siden. Innleggene kommer fra utplukkede skribenter.

  I gamle dager kunne man få inn innlegg i VG, Arbeiderbladet, drøssevis av lokalaviser selv om man ikke hadde en "tittel". Og diskusjonne kunne pågå til man ikke gadd mer.
  Men hos Aftenposten var det "the upper class".

  Ringen er sluttet.

  Aftenpostens debattleder hadde for en tid tilbake en slik kommenterbar kommentar hvor vedkommende rett ut skrev at folk ikke var dyktige nok til å følge opp Statsministerens oppfordring om å møte spesielle meninger!
  Sier vel det meste!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym,

   Takk for analysen, som jeg dessverre er helt enig i. Aftenposten er ikke interessert i noen debatt, det har vi grundig dokumentert både før og etter at Debattsentralen ble nedlagt.

   Poengene dine er gode. Skal det være åpen og fri debatt, må leserne kunne starte egne debatt-tema. Det kunne man med Debattsentralen, og det likte ikke Aftenposten. Videre må man kunne ytre seg fritt så lenge man er saklige, og det viser denne bloggen at Aftenposten ikke aksepterer, hverken nå eller tidligere.

   Men hva kan man vel vente av en redaktør med autoritær bakgrunn?

   Konklusjonen er at Aftenposten har vist seg uverdig til å være vertskap for offentlig debatt. Vi må derfor ta konsekvensen av dette, og istedet føre debatten på uavhengige fora. http://klimaforskning.com/forum/ er et slikt eksempel som fungerer bra. Resultatet er at MSM-aktører som Aftenposten spiller seg selv utover sidelinjen, sakte men sikkert.

   Slett
 8. Ja, den autoritære bakgrunnen gjenspeiles.
  Sim i regimer man ikke vil bli sammenliknet med lar man også noen komme til orde på en styrt måte, for liksom å skulle gi et skinn av hvor vakkert alt er.

  Nå har man fjernet et innlegg fra meg der jeg skrev i går, uten at det innlegget var noe verre enn noe annet i tråden...

  Men man får prøve å fortrenge dette.

  SvarSlett
 9. Det er fåfengt å forvente noen forbedring fra Aftenposten. Jeg holdt på med det i et par år, skrev til redaktøren med vedlagt dokumentasjon på hvordan sletting og sensur av leserinnlegg gjennomføres systematisk mot folk med upopulære faktaopplysninger og "gale" meninger. Resultatet av slike henvendelser var ytterligere forverring av sensuren. Til slutt slettet de hele Debattsentralen og stjal 10 års offentlig debatt fra dem som hadde deltatt.

  Det er galt å fortrenge slik sletting. Bruk heller kreftene på å fortelle andre om hva du har opplevet, og bidra heller andre debattfora og la Aftenposten og andre som driver tilsvarende sensur stå igjen uten leserbidrag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er dessverre får man si, slik at jeg ser at jeg kunne fått en del interessante debatter med mange som soknet til Debattsentralen, og som nå kommenterer i Aftenpostendebatter, det lille man får før dørene stenges for et tema.

   På en del fora mister man gløden fordi det er så mange tullinnlegg som ikke har noe med saken å gjøre.

   Slett
 10. Kom til http://klimaforskning.com/forum/
  Det er mye snakk om klimadebatten, men også tilgrensende tema. Tulleinnlegg er det lite av.

  SvarSlett
 11. Ser at også SOL nå legger ned sine debattsider.

  SvarSlett
 12. Takk for tipset. Har ikke bruk debattsider på SOL, men det er et gjennomgående tema at muligheten til offentlig debatt på MSM strammes inn fra dag til dag. De såkalte "kommentartrådene" til "artikler" i MSM er ingen erstatning, og kvaliteten blir deretter.

  Alternativet er uavhengige blogger og uavhengige debattfora. Som før nevnt fungerer http://klimaforskning.com/forum/ ganske så bra, og jo fler som blir med, jo bedre. Som du vil se, så grenser enkelte tema opp mot samfunnsdebatt også.

  SvarSlett
 13. Vel, klimaforumet ser greit ut det, etter å ha bladd igjennom en del nå.

  Ja, SOL stenger debattforumer 16.april, da en viss rettsak starter.
  Tilfeldig?
  Neppe tror jeg.

  Det skal ligge åpent for lesing i ett år, noe jeg synes er tullete og mest til irritasjon fordi man ikke kan svare eller utdype mer.

  Dessuten stengte syklingensverden.com sitt diskusjonsforum over natta.
  De svarer heller ikke på forespørsler på de oppgitte kontaktadressene sine.
  Nå er dette et sykkelforum da, men likevel.

  Nå har jeg dog ikke brukt SOL på et par år, men tenkte på comeback der...

  SvarSlett
 14. Nå er det nok.
  Om det ikke har vært det før, så er det nok nok nok med den fordømte Aftenposten og deres Disqus.

  Skal legge inn en kort kommentar, men får beskjed om at innlegget skal godkjennes av en "Moderator" først.
  Hah hah hah.

  Like greit jeg så det nå.
  Og ikke brukte tid på det hele.

  Hva kan vel en Aftenposten-Moderator om genetikk eller prediksjon av hastighet på de smådjevelpartiklene som man trodde overgikk lysets hastighet...

  Og debattlederen som "inviterte oss til trygge rom"...

  Den bunnløse dårskaps frie fall!

  står slik: You have 2 unapproved comments
  Godt de bare er beskjeder og at den siste er at jeg gir f... grunnet slikt.

  SvarSlett
 15. Hah - samme brukerident kan uten problem skrive på f.eks dagbladet disqus.
  Tegningen er klar!
  de vil bare ha: hei, pent vær i dag ... i denne aftenposten...

  SvarSlett
 16. Meget interessant opplysning, Anonym! Nemlig det at Aftenposten fortsetter sin sensur også etter at de slettet hele Debattsentralen.

  Aftenposten har aldri vært interessert i debatten som sådan. Det de er interessert i er å tiltrekke seg lesere, samt å få leserne til å gjøre jobben istedet for dem.

  Som sagt før, Aftenposten har forlengst vist at de ikke er tilliten verdig til å være vert for samfunnsdebatt. Slik samfunnsdebatt må føres på uavhengige fora og blogger.

  SvarSlett
 17. Kommentar her
  http://klimaforskning.com/forum/index.php/topic,698.msg11985.html#msg11985

  SvarSlett
 18. Nå er det blitt bare komisk i Aftenposten.
  "Debatten vil bli forhåndsmoderert" står det nå både her og der.

  Det er noe klinkende sykt når dette også innføres på - ja hold dere fast -
  kommentar rundt - må bare knipe meg i armen 7 ganger til først :

  --- MAT ---

  Ja, du leste riktig.
  MAT.
  En som er faglærer i ernæring og helse +++ har en kommentar som kan komenteres, om god og dårlig mat --- med forhåndsmoderering.

  Har det klikket rett og slett???

  Den vanlige Anonyme her...

  SvarSlett